Vad gäller vid tvångsvård? Dina rättigheter inom socialrätt
När myndigheter fattar beslut om tvångsvård är det ofta en mycket allvarlig situation – både för den som berörs och för anhöriga. Socialrätten är det rättsområde som reglerar exempelvis omhändertagande av barn (LVU), tvångsvård av missbrukare (LVM) eller psykiatrisk tvångsvård (LPT och LRV). I samtliga fall har du rätt till juridiskt biträde.
Ek Linder & Tesch Advokatbyrå har lång erfarenhet av att företräda klienter i dessa typer av mål och erbjuder juridiskt stöd som offentligt biträde i förvaltningsdomstol. Vårt mål är att tillvarata dina rättigheter i en situation där du riskerar att hamna i ett underläge gentemot myndigheter.
🔹 Vanliga ärendetyper inom socialrätt:
LVU: Omhändertagande av barn/ungdomar som far illa
LVM: Tvångsvård av personer med allvarligt missbruk
LPT: Tvångsvård inom psykiatrin
LRV: Rättspsykiatrisk vård
🔹 Vad är ett offentligt biträde? Vid tvångsmål har du ofta rätt till ett offentligt biträde – en jurist som företräder dig i processen mot myndigheten. Det är förvaltningsdomstolen som utser det offentliga biträdet, men du har rätt att själv föreslå vem du vill ha, till exempel en jurist från vår byrå.
🔹 Vem betalar? Det är staten som står för kostnaden för det offentliga biträdet – du behöver alltså inte oroa dig för ekonomin i detta skede.
Vi åtar oss även uppdrag som särskild företrädare för barn, vilket innebär att vi företräder barn juridiskt i fall där en närstående är misstänkt för brott mot barnet.
Behöver du eller en närstående juridisk hjälp inom socialrätt? Kontakta oss för gratis rådgivning – vi lyssnar, agerar och hjälper dig hela vägen.